keskiviikko 19. helmikuuta 2014

Isoisäni ja yönkuningatar


 Eliel Warén ja yönkuningatar, Selenicereus grandiflorus

Olen kyllä tiennyt isoisäni rakkaudesta puutarhaan, mutta tämä kuva sai minut hämmästyksiin! Vastikään sen löysin albumista, joka on ollut Matti-veljeni hallussa. Kuvan taakse on isoäitini Elina Warénin sirolla käsialalla kirjoitettu: 
"Yönkuningatar Willa Warénin verannalla 8p. heinäk. iltahämärässä. Talon isäntä istuu kukan vieressä vertailemisen vuoksi (nim. miten suuret ovat kukat). Tässä ollut 12 kukkaa heinäkuussa."
Lasiverannan täyttää makea vaniljainen tuoksu, kun piirilääkäri Warén saapuu kotiin illansuussa. Neljä valtavaa kukkaa on puhjennut piikkiseen ja kiemurtelevaan ruukkukaktukseen. Nyt on valokuvaamisen hetki!  Sillä aamulla kukat jo ovat lakastuneet. Ehkä kameran laukaisijaa painoi Elina-rouva? Tyynen ylpeyden voi aavistaa  Elielin ilmeestä. Parran mallista ja väristä päättelen, että 20-luvulla ollaan. 

Kodin viihtyisyys ja kodikkuus oli Warénin perheen äidille tärkeää. Kodin piti olla sellainen, että siellä oli hyvä olla. Elina rakasti myös kasveja ja puutarhaa, mutta perheen isälle nämä olivat erityisharrastus. Eliel tutki luontoa ja kirjoitti myös joitakin lintutieteellisiä julkaisuja.

Warénien muuttaessa Saarijärveltä Saloon oli isäni Paavo yhdeksänvuotias. Perheeseen kuului pikkuveli ja ottosisar, Paavon  ikätoveri. Kolme isoveljeä kävi jo lyseota Helsingissä. Aluksi asuttiin vuokralla. Muutaman vuoden kuluttua valmistui suuri, kaunis talo Asemakadun ja Vilhonkadun kulmaan. "Mukautettua jugend-tyyliä", määritteli Eliel. Sinne hän raivasi rehevän puutarhan, istutti puita ja pensaita, kukkia monenlaisia ja vihanneksia tietenkin myös. Suihkulähde oli välttämätön, ja sellainen oli ollut myös entisessä asuinpaikassa, Saarijärven Koivumäellä. Puutarhan komistuessa lieveni kaipaus entiseen kotiin, vaikka säilyi varsinkin Elinan sydämen pohjalla. Sen voi huomata lukuisista kirjoituksista, jotka isoäitini on laatinut vuosittain perheen omaan joululehteen. Esimerkiksi: 
"Kun tätivainajani sai kuulla, että me muuttaisimme Saloon, sanoi hän säälivällä äänellä:'No nyt teidät siirretään paratiisin yrttitarhasta erämaan hiekkaan.'" 
Siltä aluksi tuntui, mutta toimeliaana naisena Elina löysi pian paikkansa Salossa, ja puutarhan rakentaminen lääkitsi hänen kauneudenkaipuutaan. 

En  ehtinyt tavata isovanhempiani, ja nekin jotka heidät tunsivat ovat jo siirtyneet pois ajasta. Äitini oli vasta ehtinyt morsiamena tutustua valloittaviin appivanhempiinsa, kun nuoripari joutui suoraan häämatkalta rakastetun äidin ja anopin kuolinvuoteen äärelle. Ei ole enää silminnäkijötä  kertomassa isovanhemmistani. Niinpä olen etsinyt kirjoituksista ja kuvista tietoa isoisäni puutarhaharrastuksesta. Oman puutarhan rakentamisen aloitin mieheni kanssa yli kaksikymmentä vuotta sitten, ja siksi tutkin näitä vanhoja kuvia  hartain mielin.

Salon koti puutarhan puoleltaToivo, perheen kuopus  ja  Linda, kotihengetär  Willa Warénin pihamaalla

Tietolähteitä:
Salolaisia toimen naisia 1800-luvulla ja 1900-luvun alkupuolella: Elina Warén (o.s. Ignatius)(1867-1926). Julkaisija Salon akateemiset naiset ja Arna Inkari
Eliel ja Elina Warénin häistä pian 100 vuotta, Klaus Wariksen esitelmä sukukokouksessa 1987
Salon joulu, Warénin perheen vuosittainen joululehti 1906-1921


5 kommenttia:

 1. Lähdeluettelon linkistä löytyy kuva "Warénin talon" lasiverannasta, missä huonekasvit kukoistivat. Tuolla nimellä talo tunnettiin Salossa, kunnes se purettiin liikerakennuksen tieltä 1972 ( kertoi Klaus Waris)

  VastaaPoista
 2. Upean rehevä köynnöskasvi peittää lähes koko talon seinän!!
  Paratiisin puutarhassa ollaan varmasti; onneksi sinulla on nämä kuvat, vaikka muita tietoja ei paljon olekaan isovanhemmistasi, Marjattah. ♥♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keskellä kaupunkia asuttiin kuin maalla tuohon aikaan. Hevonen tallissa, porsaita karsinassa, ihana koristepuutarha ja ryytimaa. Katunäkymä aukeaa "paraatipuolella". —Aili-mummo, runsaasti on tietoa tallella isäni vanhemmista ja suuresta suvusta. Tuskin kykenen kaikkeen perehtymään. Vaikka silti, ihmisen koko elämää ei voi kukaan tallettaa ja kertoa. Joku yksittäinen kuva tai kirje saattaa koskettaa minua henkilökohtaisesti, kuten nyt tämä puutarha-aihe. Se houkuttelee tutkimaan lisää ja kirjoittamaan.

   Poista
 3. Pysähdyin tänne.
  Selailin taas kaikkia viittä (vai onko niitä vielä muitakin) blogiasi. Ne oli helppo löytää kerralla Blogilistan avulla. Sieltä löytyi myös YouTubesikin, josta löysin mm näkemyksesi thaimaalaisesta ruokalajista Kung Ten = Tanssiva rapu. Minun reaktioni niihin on ollut koko ajan ihan sama kuin sinun :))

  Näistä elämänhistoriallisista jutuistasi pidän erityisesti. Jään miettimään, miten omassa elämässä esivanhempien uudelleenjärjestetyt geenit meitä liikuttavat. Tuo puutarhaharrastuksesi lähde kyllä siis löytyy... Rohkeutta suvustasi näyttää myös löytyvän.

  Säätykierto on vaikuttanut tähän päivään ratkaisevasti. Joskus Kari Rydmanin blogissa kävin kommenttikeskustelua hänen kanssaan jutusta, jossa hän suomalaisen rikkaan sivistyneistön perillisenä kertoi perheensä uskollisista apulaisista, joita kohdeltiin hyvin. Itse kerroin omasta isoäidistäni, joka toimi Viipurissa saksalaisperäisen Lydeckenin perheen sisäkkönä ja joka myös sai osakseen isäntäväen huolenpitoa ja rakkautta. Mummoni häätkin tuo perhe kustansi ja äitini suvussa näkyivät tuon perheen opit esim modernissa ruokakulttuurissa ja uusissa ruoka-aineissa sekä ruokapöydän ja liinavaatteiden koristelussa. Saksaksi tuo mummoni toivotti aina lapsillensa hyvää yötä vaatimattomassa muurarin mökissä ison lapsikatraan keskellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiintoisia tarinoita "kahden kerroksen väestä" tulee vastaan aikoja entisiä tutkiessa. Arvostetut palvelijat olivat perheenjäseninä arjessa mukana. Tavat, muodit, kulttuuri levisivät säätyrajoja siirrellen ja purkaen. Isoäitisi tarina on kertomisen arvoinen!

   Mukava tietää että vierailit blogeissani. Välillä on miettimisen paikka, mihin keskittyisin? Kesällä puutarha ja mökkeily houkuttelevat pois koneen äärestä... Mutta pian taas vanhat kuvat ja kirjeet vievät tutkimusretkille menneeseen.

   Poista