Eliel Warén ja yönkuningatar, Selenicereus grandiflorus
|
Olen kyllä tiennyt isoisäni rakkaudesta puutarhaan, mutta tämä kuva sai minut hämmästyksiin! Vastikään sen löysin albumista, joka on ollut Matti-veljeni hallussa. Kuvan taakse on isoäitini Elina Warénin sirolla käsialalla kirjoitettu:
"Yönkuningatar Willa Warénin verannalla 8p. heinäk. iltahämärässä. Talon isäntä istuu kukan vieressä vertailemisen vuoksi (nim. miten suuret ovat kukat). Tässä ollut 12 kukkaa heinäkuussa."
Lasiverannan täyttää makea vaniljainen tuoksu, kun piirilääkäri Warén saapuu kotiin illansuussa. Neljä valtavaa kukkaa on puhjennut piikkiseen ja kiemurtelevaan ruukkukaktukseen. Nyt on valokuvaamisen hetki! Sillä aamulla kukat jo ovat lakastuneet. Ehkä kameran laukaisijaa painoi Elina-rouva? Tyynen ylpeyden voi aavistaa Elielin ilmeestä. Parran mallista ja väristä päättelen, että 20-luvulla ollaan.
Kodin viihtyisyys ja kodikkuus oli Warénin perheen äidille tärkeää. Kodin piti olla sellainen, että siellä oli hyvä olla. Elina rakasti myös kasveja ja puutarhaa, mutta perheen isälle nämä olivat erityisharrastus. Eliel tutki luontoa ja kirjoitti myös joitakin lintutieteellisiä julkaisuja.
"Kun tätivainajani sai kuulla, että me muuttaisimme Saloon, sanoi hän säälivällä äänellä:'No nyt teidät siirretään paratiisin yrttitarhasta erämaan hiekkaan.'"Siltä aluksi tuntui, mutta toimeliaana naisena Elina löysi pian paikkansa Salossa, ja puutarhan rakentaminen lääkitsi hänen kauneudenkaipuutaan.
En ehtinyt tavata isovanhempiani, ja nekin jotka heidät tunsivat ovat jo siirtyneet pois ajasta. Äitini oli vasta ehtinyt morsiamena tutustua valloittaviin appivanhempiinsa, kun nuoripari joutui suoraan häämatkalta rakastetun äidin ja anopin kuolinvuoteen äärelle. Ei ole enää silminnäkijötä kertomassa isovanhemmistani. Niinpä olen etsinyt kirjoituksista ja kuvista tietoa isoisäni puutarhaharrastuksesta. Oman puutarhan rakentamisen aloitin mieheni kanssa yli kaksikymmentä vuotta sitten, ja siksi tutkin näitä vanhoja kuvia hartain mielin.
Salon koti puutarhan puolelta
|
Toivo, perheen kuopus ja Linda, kotihengetär Willa Warénin pihamaalla
|
Tietolähteitä:
Salolaisia toimen naisia 1800-luvulla ja 1900-luvun alkupuolella: Elina Warén (o.s. Ignatius)(1867-1926). Julkaisija Salon akateemiset naiset ja Arna Inkari
Eliel ja Elina Warénin häistä pian 100 vuotta, Klaus Wariksen esitelmä sukukokouksessa 1987
Salon joulu, Warénin perheen vuosittainen joululehti 1906-1921
Lähdeluettelon linkistä löytyy kuva "Warénin talon" lasiverannasta, missä huonekasvit kukoistivat. Tuolla nimellä talo tunnettiin Salossa, kunnes se purettiin liikerakennuksen tieltä 1972 ( kertoi Klaus Waris)
VastaaPoistaUpean rehevä köynnöskasvi peittää lähes koko talon seinän!!
VastaaPoistaParatiisin puutarhassa ollaan varmasti; onneksi sinulla on nämä kuvat, vaikka muita tietoja ei paljon olekaan isovanhemmistasi, Marjattah. ♥♥
Keskellä kaupunkia asuttiin kuin maalla tuohon aikaan. Hevonen tallissa, porsaita karsinassa, ihana koristepuutarha ja ryytimaa. Katunäkymä aukeaa "paraatipuolella". —Aili-mummo, runsaasti on tietoa tallella isäni vanhemmista ja suuresta suvusta. Tuskin kykenen kaikkeen perehtymään. Vaikka silti, ihmisen koko elämää ei voi kukaan tallettaa ja kertoa. Joku yksittäinen kuva tai kirje saattaa koskettaa minua henkilökohtaisesti, kuten nyt tämä puutarha-aihe. Se houkuttelee tutkimaan lisää ja kirjoittamaan.
PoistaPysähdyin tänne.
VastaaPoistaSelailin taas kaikkia viittä (vai onko niitä vielä muitakin) blogiasi. Ne oli helppo löytää kerralla Blogilistan avulla. Sieltä löytyi myös YouTubesikin, josta löysin mm näkemyksesi thaimaalaisesta ruokalajista Kung Ten = Tanssiva rapu. Minun reaktioni niihin on ollut koko ajan ihan sama kuin sinun :))
Näistä elämänhistoriallisista jutuistasi pidän erityisesti. Jään miettimään, miten omassa elämässä esivanhempien uudelleenjärjestetyt geenit meitä liikuttavat. Tuo puutarhaharrastuksesi lähde kyllä siis löytyy... Rohkeutta suvustasi näyttää myös löytyvän.
Säätykierto on vaikuttanut tähän päivään ratkaisevasti. Joskus Kari Rydmanin blogissa kävin kommenttikeskustelua hänen kanssaan jutusta, jossa hän suomalaisen rikkaan sivistyneistön perillisenä kertoi perheensä uskollisista apulaisista, joita kohdeltiin hyvin. Itse kerroin omasta isoäidistäni, joka toimi Viipurissa saksalaisperäisen Lydeckenin perheen sisäkkönä ja joka myös sai osakseen isäntäväen huolenpitoa ja rakkautta. Mummoni häätkin tuo perhe kustansi ja äitini suvussa näkyivät tuon perheen opit esim modernissa ruokakulttuurissa ja uusissa ruoka-aineissa sekä ruokapöydän ja liinavaatteiden koristelussa. Saksaksi tuo mummoni toivotti aina lapsillensa hyvää yötä vaatimattomassa muurarin mökissä ison lapsikatraan keskellä.
Mielenkiintoisia tarinoita "kahden kerroksen väestä" tulee vastaan aikoja entisiä tutkiessa. Arvostetut palvelijat olivat perheenjäseninä arjessa mukana. Tavat, muodit, kulttuuri levisivät säätyrajoja siirrellen ja purkaen. Isoäitisi tarina on kertomisen arvoinen!
PoistaMukava tietää että vierailit blogeissani. Välillä on miettimisen paikka, mihin keskittyisin? Kesällä puutarha ja mökkeily houkuttelevat pois koneen äärestä... Mutta pian taas vanhat kuvat ja kirjeet vievät tutkimusretkille menneeseen.