torstai 9. tammikuuta 2014

Esivanhemmat valokuvassa
Hilda (o.s. Klinga) ja Paavo Ryynänen                      Korjaus: Erika (o.s. Fahlström) ja Anders Klinga


Arvoitus ratkesi yllättävällä tavalla. Valokuvien kulissit ovat samanlaiset, koska pariskunnat kävivät tosiaankin samassa Pietarilaisessa valokuvaamossa! Eikä oikeanpuoleisessa kuvassa esiinny Pietikäisen sukua, vaan Hildan vanhemmat, jotka näin juhlistavat tyttärensä liittoa käymällä valokuvaajalla arvatenkin yhtä matkaa. Tämä selvisi Maija-serkkuni kommentista, joka juuri ilmestyi alle. Enpä arvaa milloin virhe on syntynyt, varmaan minun arkistoissani. Hienoa että saan tämän nyt korjata. Kiitos Maija!

Juttuni lienee hyvä mutta puoliksi pötyä. Julkaisenkin Maijan albumista kuvat Mikko ja Beata Pietikäisestä, ukkini vanhemmista, ettei tarinani olisi aivan turha. Mainiota, että postauksia voi korjata jälkikäteen, toisin kuin lehtijuttuja.

Mikko Pietikäinen
Mikko Pietikäinen
Beata Pietikäinen
Beata Pietikäinen o.s. Valsi
Alkuperäinen postaus (jossa siis luulin Klingan pariskuntaa Pietikäisiksi):

Vanhat valokuvat herättävät kiehtovia arvoituksia. Tunsivatko mummini  ja ukkini vanhemmat toisensa jo nuorina? Sulhaset ovat jokseenkin saman ikäisiä. Huomasin juuri, että pariskunnat  ovat ilmiselvästi käyneet samassa valokuvaamossa! Voisin vielä uskoa, että sama, ehkä saksalainen taustakulissi löytyi useammastakin ateljeesta, mutta verho ja pöytäliina samoin aseteltuna on jo omalaatuista. Onnistuisinkohan jäljittämään tuon valokuvaamon? Näiden skannattujen kuvien originaalit ovat jossakin tietymättömissä. (Olen hiukan muokannut seepia-sävyä, joten se ei tarjoa johtolankaa.)


Beata ja Mikko vihittiin Viipurissa 1876. Mikon asuinpaikka kuitenkin oli Pietari tuolloin.  Hilda ja Paavo vihittiin Pietarissa n. 1884. Vahvasti siis epäilen pietarilaista valokuvaamoa.


Edvard, vaskiseppä Mikko Pietikäisen suuren perheen esikoispoika, lähti opintielle aikomuksenaan valmistua papiksi. Kauppias Ryynäsen (myös monilapsisessa) perheessä tarvittiin kesäopettajaa Sigridin pikkuveljelle. Kuinka löysikin sinne tiensä  nuori teologian ylioppilas? Kuka tietää, ehkä vanhemmat sopivat järjestelystä? Pian he saivat huomata, että kesäromanssi oli syntynyt nuorten välille. Edvard vei vihille 16-vuotiaan Sigridin  v.1902 vanhempien siunausten saattelemana. Tuosta liitosta on kasvanut jo tuuhea sukupuu sukupuiden äärettömään viidakkoon.


***

4 kommenttia:

 1. Marjatta rakas serkkuni! Tekevälle sattuu, eli oikean puoleinen kuva ei ole Mikko ja Beata Pietikäisestä, vaan Hilda Ryynäsen äidistä ja isästä (Erika Klinga os. Fahlström ja Anders Klinga) Kuva on varmaan otettu samaan aikaan kuin tyttären hääkuva. "Sulhasilla" on siis ikäeroa noin 24 v. Mikko ja Beata Pietikäisestä ei ainakaan minulla ole hääkuvaa, ainoastaan erilliset kuvat. Mikko on kuin Nummisuutareiden Esko ja Beata kaunis tumma. Löytyisköhän heistäkin hääkuva? Maija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nytpäs olen hämmästynyt! Kiitos Maija että korjaat virheen,joka olisi saattanut johtaa harhaan myöhempiä sukututkijoita.Ja olen iloinen arvoituksen ratkeamisesta! Luvallasi liitin ne erilliset kuvat tähän tarinaan.

   Poista
  2. Nämä anekdootit vain lisäävät blogin arvoa! Voikohan näitä helposti tulostaa albumin jatkeeksi?

   Poista
  3. Totta! En näe ongelmaa tulostuksessa. Kommentit tulevat jutun perään. Kahdelle A4-arkille mahtuu tässä vaiheessa.

   Poista