sunnuntai 23. marraskuuta 2014

Robe de paysanne

Sinä kesänä Toini käytti mielellään uutta leninkiään. Tässä ollaan kesämökillä, retkelle lähdössä. Kenelle kaunottaret hymyilevät? Se jää arvoitukseksi. Ehkä valokuvaaja esiintyy itse  toisessa kuvassa samalta retkeltä. Tai sitten on kameran takana salaperäinen kesävieras, opettaja Helkiö, jonka silmät alati seurasivat Toini-neitosen kulkua kesämaisemissa.


  ‑ Leninki on 'Robe de paysanne', valisti minua äitini 100-vuotiaana. Siis ei mikään kansallispuku, vaan eräänlainen talonpoikaismekko. Yritän nähdä esiliinan brodeeraukset, mutta kuvan tarkkuus ei riitä.
  ‑ Kaikki olivat niin eteviä siellä käsityökoulussa. Äiti järjesti minut sinne, kun päätin jättää yhteiskoulun kesken kuusitoistavuotiaana. Tämän siellä kumminkin ompelin.
   Ilmeisen ylpeänä äitini muisteli leninkiään. Nyt olen harmissani etten kysellyt enempää. Kauanko hän siellä opiskeli? Etsin tietoja Suomen käsityökouluista 20-luvulla ja päättelen, että kyseessä oli Helsingin Käsityökoulu, joka oli perustettu jo vuonna 1881.

Tässä ahkeroidaan, mutta odotahan kun Toini jää joskus kotiin yksikseen. Silloin jää käsityö tuolille, ja flyygelin kansi salissa lennähtää auki. Sormet selaavat nuottivihkoa,  ja kohta täyttää vaivaton liverrys tilan, vaikka kukaan ei ole kuulemassa. Toini on juuri päässyt laulamaan sopraanoa Helsingin Kansallismielisen Nuorison Sekakuoroon, nykyiseen Kansalliskuoroon,  ja mikään ei nyt voisi olla tärkeämpää. Mutta leninki valmistuu.

Nyt halusin yrittää ommella tuon talonpoikaismekon Tellervo-nukelle. 

Toini Tellervo


4 kommenttia:

 1. Tätä tarkoitin sillä toisella jutusta mekon valmistumisesta. Ahkera olet sinäkin, rakas sieluni sisar.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava että maltoit surffailla rakas Vallaton. Voisiko lempiaskareitaan kutsua ahkeroinniksi...?

   Poista
 2. Isoveljeni pääsi ylioppilaaksi 1954 ja asui muistaakseni alussa alivuokralaisena juuri opettaja Helkiön luona. Nimi tuntuu tutulta. Jos niin on niin pieni on maailma.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämäpä mielenkiintoista! Saattaa olla sama henkiö jos oli tuohon aikaa kuudenkympin kieppeillä ja huonokuuloinen ellei jo kuuro.

   Poista