perjantai 10. joulukuuta 2021

Salon Joulu kymmenvuotias 1916


Erkki Warén 1906, ensimmäisen joululehden kansikuva

Salon Joulun vuoden 1916 juhlanumerossa Elina Warén muistelee joululehden syntyaikoja. Lähestyvä muutto Saloon rakkaasta Koivumäen kodista lähestyi, ja Elina-äiti rakensi lehden lohduksi ja muistoksi perheelle. Pitkä perinne siitä syntyikin! Näiden tarinoiden äärellä menneet sukupolvet ovat heränneet eloon mielessäni ja tulleet rakkaiksi. Ilokseni löydän isoäitini kirjoituksesta toivomuksen tekstien säilymisestä tuleville polville. Melkein kuin olisin saanut julkaisuluvan! Joululehden numerot 1906-1921 ovatkin hyvässä tallessa kirjaksi sidottuina Kansallisarkistossa. Ehkä joskus joku tutkija ne löytää...    Elinan pääkirjoituksesta:

 – – – Ja näin saavutti tämä pieni joululehti tarkoituksensa! Mutta se olikin samalla ikäänkuin pieni siemen kylvetty hyvään maahan! Se ei kuollut, vaan se kasvoi ja paisui; sen sisältö tuli yhä rikkaammaksi ja monipuolisemmaksi, sen kuvat vuosien varrella yhä taiteellisemmiksi - - -  ja mikä ihmeellisintä, sen siemenen kylväjä, äiti yhä vähemmän ja vähemmän siinä lehdessä edustetuksi. Poikasten siivet olivat kasvaneet — varttuneet — käyneet voimallisemmiksi kuin emon — ja  toivokaamme että ne myös tämän eteenkinpäin kannattavat! Vievät äidin joululehti-aatteen kanssaan, kun ite kotia perustavat, ja kertovat vuorostaan lapsilleen tämän Warénin suvun Joulusanomien historiikin! Edistyköön ja varttukoon sen sisältö vuosi vuodelta, 

ja kertokoon nämätkin menneet vuosikerrat perheemme vaiheista tuleville polville! 

Koko kirjoitus täällä: Elina Warén: Kymmenvuotias!

Juhlanumeron sisältö on runsas. Elina Warénin liikuttava kertomus Pikku-Erkistä ja Iso-Erkistä on edellisen postaukseni aihe. Käsikirjoituksesta löytyy vielä  muistokirjoitus Rosa Koskelinin  poismenon johdosta, Erkin, Harryn ja Martta-morsiamen kirjeet, Eliel Warénin mietelmiä, Matti Warénin hilpeä "Yksi surullinen viisu: Herra Paavali",  ja samalla käsialalla "Katsaus Viime Vuoden Tapahtumiin", sekä Matin hienoja piirroksia.

Eliel Warén kirjoituksessaan  "Mietelmiä jouluiltana 1916" arvioi poikien uranvalintoja.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti