keskiviikko 1. joulukuuta 2021

Salon Joulu 1910

 

Kansikuva Matti Warén 1910 © Kuvasto 2021

Viekas joulutonttu ja ilkikuriset enkelit  kaatavat vettä saavista kesäisen maan pinnalle. Sellainen oli joulutunnelma Salon kodissa vuonna 1910.  Matti Warén, taideopiskelija on kansikuvan taiteillut.

On siis mustia jouluja ennenkin nähty Suomen maassa. Vielä ei tuolloin arvattu kantaa huolta ilmastonmuutoksesta. Vuoden 2021 joulu on vielä arvoitus, vaikka nyt joulukuun alkaessa on maa etelässäkin valkoinen. Säiden seuraaminen on meidän aikanamme saanut vakavan sävyn.

Muita puheenaiheita Suomessa vuonna 1910 olivat varmaankin II sortokauden tapahtumat, Halleyn komeetta ja meteoriitin putoaminen Mikkelin seudulle. Akseli Gallen-Kallelan Afrikka-näyttely Helsingissä herätti huomiota. Ja suomalaisen oopperan ensimmäinen produktio Helsingissä Aleksanterin teatterissa!

Erkki Warén, lääketieteen tohtoriksi valmistunut esikoinen vastaa joululehden sisällöstä monin tarinoin ja piirustuksin. Isoveljellisen opettavaista sävyä löytyy nytkin hänen kirjoituksistaan:

Joulu on tullut! Ei kimaltele nyt huurteessa metsän puut, eikä valkeat hanget kuvasta ikkunain loistetta, ei talvinen taivas loista lukemattomissa timanteissaan, eikä iloinen pakkanen pauku nurkissa. Ei, toisin on luonto, toisenlainen nykyinen Joulun aika, mutta me olemme kuten ennenkin taas kuusemme ympärillä, joka kauniina seisoo, joukostamme ei puutu ketään, onpa vaan lisääntynytkin. Laulumme kaikuvat, mieliimme muistuu taas kaunis kertomus Jesuksen syntymästä enkeleineen, paimenineen, tähtineen, seimineen. Ja suurin onni on se, että terveinä saamme sen viettää. Valakoon Joulun kaunis juhla mieliimme rauhaa ja rakkautta, kauniita ajatuksia ja hyviä toivomuksia. Herätköön meissä lapsissa myöskin halu kovaan työhön vanhempien iloksi ja itsemme onneksi, ensi joululahjamme olkoon hyvät todistukset. - - - 

Erkin jouluruno: 

Ja onpas taasen kesä 

nyt joulun keskellä 

ja pitäis kai laulu tehä 

nyt tällä hetkellä


Joulun pakkasesta 

ja talvikelistä 

mäen laskemisesta 

ja muusta pelistä


Mut niin ei voi tehdä täällä 

kauniissa Salossa 

lunta ei oo maan päällä 

ei pakkasta tiedossa


Tääll’ sataa silkkaa vettä 

harmaasta taivaasta; 

jäät joesta lähtee, että 

maat murtuu rannasta


Ja talot poies seilaa 

Halikon lahdelle 

ei ehdi saada reilaan 

ees purjeita katolle


Ja kaduilla uida voisi 

jos vaan ois kykyä; 

ei ulos mieli oisi 

nyt tätä nykyä


Kuretkin suolta läksi 

rannoille ulkomaan 

kahlata ois iäksi 

seutuja tämän maan


Siis joululahjaksenne 

en muuta toivota 

kuin sisua nenällenne 

ja hyviä keuhkoja


Ettei sais nuha tänne  

kanss’ yskän pilaamaan 

iloa terveyttänne 

jouluna Suomenmaan


Erkki kertoo kolmen kuukauden  ulkomaanmatkastaan sanoin ja kuvin. Tässä näyte kuvasarjasta:



Elina Warénin joulukirjoitus myös on runonmuotoon laadittu: Joulutunnelma












Ei kommentteja:

Lähetä kommentti