keskiviikko 4. joulukuuta 2013

Sirkka-nukke kertoo


Uusin nukkeni: Heljä


Ukkini Edvard, asemapäällikkö, kasvatti neljä tytärtä, jotka jäivät hänelle avioerossa. Avukseen hän sai uuden  vaimon, Iidan, joka tarttuikin kasvatustyöhön kaikella tarmollaan.

Ensin lähti kotoa maailmalle esikoinen Kaarin, valmistuttuaan kauppakoulusta. Tytöt kävivät Joensuun tyttökoulun kukin. Sirkka  on  ikäjärjestyksessä kolmas sisaruksista. Hän on jo kyläillyt Sigrid-äidin hämmentävän kauniissa kodissa, ja Toini-siskokin (minun äitini) on tullut tutuksi. Ehkä hän kirjoitti 18-vuotiaana Toinille näin:

Joensuussa 1926
Rakas sisko! 

Onnea nyt  kovasti naimisiinmenon johdosta! Häämatka oli varmaan ihana, kiitos hienosta kuvasta jonka lähetit Ranskasta! Sinulla on ihmeen kaunis leninki. Paavo onkin  taitava valokuvaaja.  Kerroit että sait olla paljon yksiksesi, sillä häämatka oli samalla kapteeni-miehesi työmatka. Sepäs erikoista tosiaan!

Minulla on sinulle hauska uutinen: pääsin kuin pääsinkin musiikkiliikkeeseen töihin! Arvaat varmaan että osaan pitää kitarat ja mandoliinit vireessä, ja milloin tahansa voin näyttää miten viulu soi. Aivan upeita haitareitakin on täällä, paljon komeampia kuin omani. Lauantai-iltaisin käyn tansseissa toisinaan. Olen tutustunut muutamaan mukavaan nuoreen. Enpä vielä sano enempää...


Kävin äskettäin Helsingissä Sigrid-äitiä tapaamassa. Kyllä on vaikea nyt yhtäkkiä sanoa häntä äidiksi, semmoista hienoa rouvaa. Enhän muista häntä ollenkaan, sillä olin tuskin neljävuotias kun hän otti sinut ja lähti matkoihinsa. Kaarin on ainoa joka muistaa, hän oli jo 8-vuotias. Mutta ei hän halua kertoa. Semmoinen sanaton sopimus oli perheessä, että Sigridiä ei ole olemassa. Salaa kuitenkin uneksimme suloisesta omasta äidistä, varsinkin jos Iida-äitipuoli oli ollut liian ankara. Ja me kadehdimme sinua, sillä sinulla oli Äiti. Ja nyt olet kertonut, että sinä 
salaa kadehdit  meitä, joilla oli Isä! Eihän me ymmärretty, että sinä olit kovin yksinäinen lapsi. Meillä oli toisemme. Sisarpuolesi Kaisu taitaa olla vieläkin liian nuori ystäväksi, Heikistä puhumattakaan.


- Jokohan Ade muuttaa Sigridin luokse asumaan, semmoisesta on ollut puhetta. Koti tuntuu tyhjältä kun Toini on mennyt naimisiin, sanoo S-äiti. Ade voi autella kotitöissä ja samalla opiskella. Ade on innoissaan, hän on aivan mutkattomasti hyväksynyt "uuden" äitinsä. Sitten jääkin Kontiolahden kotiin enää kuopus  Pirkko. Tosin hänenkin on asuttava Joensuun kortteerissa kouluaikana. Kotiin pääsee käymään viikonloppuina jos ehtii junaan.

Ja Kaarin  on siis Lieksassa kirjanpitäjänä, muistat varmaan miten hän haki paikkaa kauppakoulun jälkeen. Ikävä on häntä.


Onnea  vielä kerran sinne uuteen kotiinne Santahaminassa. Kesällä varmaan käydään katsomassa teitä oikein joukolla!
                                           pikkusiskosi Sirkka  


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti