|
Äitini albumista löytynyt vanha kuva kätkee kadonneen hetken. Olen yrittänyt määritellä ajan ja paikan, ja uskon nyt osuneeni oikeaan. Johtolanka on poika, joka ei kuulu perheeseen, pöydän oikeassa nurkassa. Hänen perheensä palasi Pariisista syksyllä 1927. Samana syksynä Sinervän perhe muutti Liisankadulta Kulosaareen (Brändö). Seuraavana kesänän maalattiin "Lentäjän madonna".
Sigrid-mummini säteilee emäntänä pöydän päässä. Miten mukavaa saada tyttärensä jouluvieraiksi! Vain esikoinen Kaiju puuttuu joukosta. Ehkäpä matka Lieksasta asti oli hänelle liian pitkä ja kallis?
Uuno, Sigridin satuprinssi vuosien takaa, on nyt leppoisa perheenisä ja liikemies. Tänään on kaikki ulkonaisesti hyvin, mutta lähestyvä lama heittää synkkiä varjoja. Liikeyritys on suistumassa kohti vararikkoa. Takana on muuttoja. Ensin myytiin oma asunto, ja kalustettiin suuri vuokrahuoneisto Liisankadulla. Siellä asuessa järjestettiin kalliit hääjuhlat hotelli Kämpissä Toinille, kun hänet vei vihille mieluisa vävyehdokas Paavo, ilmavoimien kapteeni. Tänä syksynä on muutettu Brändön huvilakaupunginosaan. Sigrid on taas täynnä suunnitelmia. Uuno yrittää karkottaa huolet mielestään nyt jouluna.
—Mitähän lyhyttukkainen Kaisu tutkii? Kolmetoistavuotias tyttö näyttää erehdyttävästi nykynuorelta kännykkää näppäilemässä.
—Toinin hymy kääntyy sisäänpäin. Juhani-vauva uinuu viereisessä huoneessa, ja äidin tarkkavaisuus on siellä.
—Pirkko on vaipunut ajatuksiinsa. Miten hän unelmoikaan äidistään koko lapsuusaikansa! Tyttäret ovat viimein aikuisuuden kynnyksellä tutustuneet äitiinsä, Toini-sisareensa ja sisaruspuoliinsa. Hämmentävää, että isä Edvard ja äitipuoli Iida eivät kuulu tähän piiriin. Pirkko aikoo vielä kirjoittaa päiväkirjaansa kaikesta tästä.
—Sirkka ja Helmi rupattavat keskenään Paavon ohi. Helmi on jo kotiutunut äitinsä perheeseen jonne sai kutsun Toinin mentyä naimisiin. Hän auttelee kotona ja konttorissa, ja on saanut myös opinnot vauhtiin. Sirkka ihastelee Helmin rohkeaa kampausta, vaikka on hyvin tyytyväinen omaansakin.
—Paavo on juuri tarjonnut kohteliaisuuden belle-mèrelleen ja saa hymyn palkakseen. Aivan varmasti he puhuvat Pariisista, sillä Sigrid on ankaran matkakuumeen vallassa. Paavolla on sieltä paljon kertomista. Yhdistetty hää- ja työmatka vietettiin Ranskassa. Keskustelu pysähtyy hetkeksi, kaikki odottavat salamavalon välähdystä. Kyllä, joulun jälkeen Sigrid lähtee matkalle Berliiniin ja Pariisiin, yksin!
Kuka otti valokuvan? Hiukan epäilen Yrjö tai Lyyli Ollilaa, sillä heidän poikansa on kuvassa mukana, Heikin vieressä. (Äitini muisteli, että poikaa kutsuttiin Pojuksi.) Sinervät ja Ollilat pitivät tiiviisti yhteyttä tuohon aikaan. Yhteinen yritys, Helsingin Taidevärjäämö, oli juuri perustettu. Se antoi toivoa taloudellisessa ahdingossa. Kulosaaressa perheet asuivat naapureina, ja helposti pistäytyivät kylässä puolin ja toisin. Ehkäpä Paavo, minun isäni, ojensi oman kameransa kuvaajalle. Paavo oli innokas valokuvaaja nuoresta pitäen.
Ruokasali on pieni ja kodikas, huvilatyylinen. Posliinivadit seinällä kertovat Sigridin uudesta harrastuksesta. Kattolamppu näyttää kovin tutulta. Lapsuuden hämäristä nousee muistikuva ruokasalistamme Lapinlahdenkadulla. Mummini asui silloin leskenä Topeliuksenkadulla, ja oli hiukan jakanut kalustoaan tyttärilleen. Sigridin sivellin on kirjaillut unelmia ja haaveita värikkääseen posliinivatiin, joka on saanut paikkansa meidän olohuoneemme seinällä.
Tervetuloa lukijaksi Sylvia! Nyt teitä on jo kaksi, mukavaa :)
VastaaPoistaMiksi kutsun mummiani välillä Sigridiksi, välillä Sirkaksi? Hän itse muutti nimensä Sirkaksi toisessa avioliitossaan, ja Sirkka Sinervänä hänet tunnettiin. Kertomuksissani olen ristinyt hänet Sigridiksi, ja sitä nimeä kantaa näköisnukke. Mummini hautakivessä lukee Sigrid. Nimenmuutos oli siis epävirallinen. Kieltämättä sekavaa. Yritän faktoissa käyttää nimeä Sirkka ja fiktiossa Sigrid.
VastaaPoistaKuvasi kertoo hienon tarinan, kiitos Marjattah:)
VastaaPoistaIhanaa joulua sinulle! ♥
Kiitos Aili-mummo, samoin sinulle tätäkin kautta. Ja kiitos että liityit lukijaksi!
PoistaTänään, uudenvuodeaattona, selailin taas kuvatallenteitani. Ja kuinka ollakaan, sieltä löytyi kokonaisen albuminlehden skannaus. Tämän kuvan alle on isäni käsialalla kirjoitettu: "Uuden vuoden aatto 1927/28 " Osuin siis melkein oikeaan!
VastaaPoistaVain päivämäärä on väärä. Tarinaa ei sentään tarvitse muuttaa. Olenpa mielissäni, että sain vahvistuksen päättelytyöni tulokselle.
Ja huomaan uuden lukijan: Tervetuloa Pirjo!
Hei Marjattah!
VastaaPoistaMinulla on blogissani sinulle jotakin, ole hyvä:)
♥
No jopas! Käyn kurkkaamassa ensi tilassa :)
Poista